خصوصی سازی؛ مردمی کردن اقتصاد نیست!
منتشر
شده در نشریه روز مردم- جمعه 6 دی ماه 92/ دریافت فایل pdf
»مردمی کردن اقتصاد» از کلیدواژههایی است که چند سالی است به کرّات از رسانهها و از زبان برخی مسئولین شنیده میشود؛ اما آنچه از این کلیدواژه مراد میشود، بیش از آنکه »مردمی« کردن اقتصاد باشد، واگذاری گلوگاههای اقتصادی کشور به «سرمایهداران» و «باندهای قدرت و ثروت» است.
مردمی که تا دیروز برای درمان بیمارانشان به بیمارستانهای دولتی و بیمههای درمانی چشم امید دوخته بودند، امروز با درهای بستهی بیمارستانها و بخشهای درمانی روبرو میشوند که به مدد خصوصی سازی بهداشت و درمان، تنها با واریز هزینههای کلان باز میشوند. هزینهی یک عمل جراحی ساده گاهی به قدری سنگین است که باید یکی از اعضای بدنشان را بفروشند تا عضو دیگر را درمان کنند؛ و در مقابل، صاحبان بیمارستانهای خصوصی و سرمایهداران، سرریز پولشان را خرج سفرهای تفریحی امریکا و اروپا میکنند.
دانشجویان محروم و طبقه متوسطی که برای قبولی در دورههای روزانهی دانشگاهها، ساعتها و روزها وقتشان را گذاشته اند تا توانستهاند در کنکور پذیرفته شوند، امروز در کنار خود دانشجویانی را میبینند که بیهیچ زحمتی و به مدد پرداخت 70-80 میلیون تومان وارد دانشگاه شدهاند و با خودروهای گران قیمتشان به همکلاسیهاشان فخر میفروشند.
بانکها و مؤسسات مالی، به مدد خصوصی سازیهای صورت گرفته در اقتصاد، مثل قارچ در هر کوچه و خیابان سبز شدهاند و سودهای کلانی را نصیب صاحبانشان میکنند.
و در این میان جای این پرسش مطرح میشود که اگر این کار مردمی کردن اقتصاد است، پس چرا مردم معمولی سهمی ندارند و هیچ چیز برایشان تغییر نکرده است؟
اقتصاد مردمی اقتصادی است که در آن محوریت نه با سرمایه های کلان، که با سرمایه های خُرد مردمی باشد؛ نه اینکه سرمایه های خُرد مردمی فقط در مصرف هزینه شود. مدل تعاونی، اگر نگاه درجه چندم به آن کنار گذاشته شود، شاید نمونه ای از اقتصاد مردمی باشد.