معرفی کتاب: کلثوم ننه
عنوان کتاب: کلثوم ننه
نویسنده: آقا جمال خوانساری؛ با طرحهای بیژن اسدیپور
سال نشر: 2535 (1355)
انتشارات: تهران؛ مروارید
آقا جمال خوانساری، نویسندهی کتاب، از علمای شیعه و دانشمندان ایران در قرن دوازدهم هجری قمری بوده است. معروفترین اثر آقا جمال خوانساری، همین کتاب «کلثوم ننه» است که در سالهای مختلف به اشکال گوناگون چاپ و منتشر شده است. نویسنده در این کتاب، با نگاهی طنزآلود و هزلآمیز و در قالب فتاوای پنج زن به نامهای کلثوم ننه، دده بزمآرا، باجی یاسمن، بیبیشاه زینب و خالهجان آقا به بیان اعتقادات عوام و خرافات رایج میپردازد و این اعتقادات عامه را نقد میکند. از نگاه آقا جمال، این اعتقادات به قدری برای عوام جاافتاده و تثبیت شده هستند که دینداری آنها را تحت تأثیر قرار میدهند؛ به عبارت دیگر، عوام متناسب با این رویههای جاافتادهی سنتی، در احکام دینی دخل و تصرف میکنند و آنها را به دلخواه تفسیر و تأویل میکنند. برای نمونه، آقا جمال مینویسد:
«بدان که اجماع فتوای زنان است که وضو و غسل واجب است مگر در چند موضع: وقتی که دست را حنا و نگار بسته باشند یا ابرو گذاشته باشند یا زرک بر ابرو چسبانیده باشند. در این صورت ترک وضو و غسل واجب میشود!»
این کتاب را از دو منظر میتوان نگریست. از دیدگاه اول، کتاب کلثوم ننه از جمله معدود کتب و آثاری است که به نگارش آداب و رسوم عامه ایرانی پرداخته است. از دیدگاه دوم، مسئلهی این کتاب دینداری عوام است. از هر کدام از این دو منظر که به این کتاب نگریسته شود، قدر و منزلت این اثر ساده ولی مهم را نشان میدهد.